Teknoloji ve Görüntü İşleme

Serhat Uzun
4 min readJan 30, 2021

--

21. Yüzyıl teknolojinin zirvelerini yaşadığı, hayatımızın neredeyse her anına hükmeder belki de söz sahibi olmaya başladığı bir çağ. Bu çağda uçan arabalardan, nanoteknolojiden bahsederken bir anda hayatımızı alt üst eden bir salgınla karşı karşıya kaldık. Aslında bu salgının da sebepleri belki de teknolojinin bu kadar ilerlemesi olmuş olabilir. Teknolojinin gelişmesi demek sanayide yeni atıkların oluşması, doğa ya biraz daha kirlilik demektir.

Yeni bir normalleşmeye girmiş bulunduğumuz şu zamanlarda aslında yine en iyi kurtarıcımız teknoloji olmuştur. E ticaretin gelişmesi salgında oldukça bizlerin hayatını kolaylaştırdı. Bilgisayarlı görü işleme teknikleri ile mağaza, iş yerleri gibi yerlerde ateş ölçümü ve maske tanımlama işlemleri yapıldı.

Görüntü işleme veya bilgisayarlı görü kavramları aslında gelecek hakkında bize tahminde bulunmamızda oldukça faydalı kavramlar. Günümüzde savunma sanayisinden, endüstriye kadar birçok alanda görüntü işleme kullanımı mevcuttur. Endüstriyel fabrikalarda atık ayrıştırma, savunma sanayisinde insansız hava araçlarında insan, nesne tespiti gibi durumlarda görüntü işleme oldukça sık kullanılmaktadır. Şu anda bilgisayarlı görü kavramı tam olarak gelişmemiş olmasına rağmen hastalık tespitine kadar kullanımı bulunuyorsa gelecek 10 yılda belki de tahmin edilemeyecek düzeyde projeler, girişimler ile insanlık yararına gelişimi görülecektir.

Yaklaşık 7–8 yıl önce bilim kurgu filmlerinde bilgisayarların insanların seslerini veya yüzlerini tanıdıklarında hayretler içinde izlerken şu anda bunu basit bir telefon çok kolay bir şekilde yapmakta ve hiçbirimiz yadırgamıyor veya şaşırmıyoruz. Gelecekte aslında tam olarak böyle şu anda filmlerde ekonomik olarak bitcoin kelimesini sıklıkla duymakta ve arkasından da gizlik kavramı kendini göstermektedir, fakat şu anda çoğu insana güvensiz ve saçmalık olan bitcoin gelecek de para birimi olacağı çok açıktır ama yine bizim buna alışmamız ve günü geldiğin yine yadırgamadan/şaşırmadan kabul etmemiz için belli bir süre geçmesi gerekmektedir.

Görüntü işleme üzerine kaleme alırken yazıyı bitcoin de buldum kendimi ama belki de Elon Musk da böyle olmasını isterdi 😊

Görüntü İşleme, görüntüyü dijital form haline getirmek ve bazı işlemleri gerçekleştirmek için geliştirilmiş, özel bir görüntü elde etmek veya ondan bazı yararlı bilgiler çıkarmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin girdisi video kesiti, fotoğraf veya bir kamera üzerinden canlı bir görüntü olabilir. Çıktı ise görüntünün istenilen ya da dikkat edilmesi gereken bölümlerine karşılık gelir. Genellikle Görüntü İşleme sistemi, önceden belirlenmiş sinyal işleme yöntemlerini uygularken görüntüleri iki boyutlu sinyaller olarak ele alır.

Görüntü işleme temel olarak üç adımdır;

1. Görüntünün optik tarayıcı ile veya dijital fotoğraflarla alınması

2. Veri sıkıştırma, görüntü iyileştirme ve uydu fotoğrafları gibi insan gözü olmayan lekelenme kalıplarını içeren görüntüyü analiz etme, kullanma.

3. Çıktı, sonuçları görüntü analizine dayalı olarak değiştirilmiş, kullanıma hazır hale getirme.

Görüntü işleme adımlarının yanında görüntü işleme için iki tür yöntem kullanılmaktadır. Bunlar analog ve dijital görüntü işleme yöntemleridir. Dijital ve analog görüntü işleme için verinin geçmesi gereken birtakım temel aşamalar vardır.

Bunlar;

· Ön İşleme

· Geliştirme ve Görüntüleme

· Bilgi Çıkarımı

Bu aşamaların ardından ilgili veriden ihtiyaca göre sonuçlar elde edilebilir.

GÖRÜNTÜ İŞLEME KULLANILAN YERLER

· Yüz tanıma ve güvenlik sistemleri

· Demografik bilgi analizi

· Trafik, astronomi, radar ve fotoğraf endüstrisi uygulamaları.

· Uydu görüntülerinden yararlanılarak nüfus yoğunluğunun tespit edilmesi.

· Radyoloji alanı (Tomografi, Ultrason).

· Askeri Endüstri alanında hem su altındaki görüntülerin hem de uydu görüntülerinin anlamlandırılması.

· Tıp alanı, çeşitli organ yapılarının ayırt edilmesi.

CODEMVİA Topluluğunun Logosu

GÖRÜNTÜ İŞLEME NASIL YAPILIR

Görüntü işleme, görüntünün matematiksel işlemler ve işaret teknikleri uygulanarak başka bir görüntünün elde edilmesine denir. Sonuç olarak elde edilen görüntü genelde ilk görüntüye benzer. Görüntü genelde iki boyutlu işaret olarak kabul edilir. Görüntüler, genelde üç renk kanalı içerir (BGR — Blue Green Red) ve bu renklerin her piksel matematiksel değerleri vardır. Piksel değeri resim derinliğinin kaç bit olduğuna bağlıdır.

GÖRÜNTÜ İŞLEME VE ÖRÜNTÜ TANIMA

Görüntü işleme teknikleri ve örüntü tanıma birlikte kullanılarak birçok uygulama yapılabilir. Bunlar, yüz tanıma, plaka tanıma, araç tanıma, belgede sahtecilik bulmadır.

Yüz tanıma ülkemizde ve dünyamızda en çok kullanılan görüntü işleme dallarından birisidir. Teknik olarak derin öğrenme metodolojisini izleyerek, öncelikle insan yüzlerinin spesifik özelliklerini makineye öğretir. İki gözün birbirine uzaklığı, ortalama insan yüzünün şekli gibi tanımlayıcı özellikleri yüz şeklinin oluşturulması için metrik görevi alır. Yüzün insana özgü kriterleri öğretildikten sonra, görüntü içerisindeki aynı şekle benzeyen tüm nesneleri yüz olarak kabul eder. Çalışma mantığı;

· Yüzün tanımlanması

· Doğrulama

· Karşılaştırma

· Eşleşme

Bu yazıda genel manada görüntü işleme nedir, teknolojide ki yeri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur ve gelecek yazılarda da Python ile görüntü işleme üzerine yazılar kaleme almayı planlıyorum. Keyifli okumalar.

İyi günler…

--

--